TOTAL COST
£25M
COMPLETED
2017
DURATION
1Y5M
RESPONSIBLE BUSINESS
Enhancing communities
Improving the environment

Project description

With demand increasing for Science and Technology courses, the new Science Centre at Anglia Ruskin University will enable it to meet future needs and provide world-class teaching and research facilities.

The centre includes a 300-seat lecture theatre adapted for science subjects; a 200-seat super-laboratory providing flexible teaching space for all science disciplines; staff offices; and a range of specialist teaching space.

Replacing the Bryant and Mellish Clark buildings, the new facility complements the architecture in the surrounding architectural conservation area. Its red brick exterior mirrors the historic academic buildings across the rest of the university campus; the roof is designed to resemble traditional sheet metal roof cladding.

In addition to complementing its surroundings, Morgan Sindall carefully considered the building’s effect on the environment. Designed to achieve a BREEAM ‘Very Good’ rating, the building’s roof features photovoltaic panels that provide renewable energy. Once in operation the centre will produce 30 per cent less carbon than a conventional building, through generating its own electricity and using gas more efficiently.

Responsible business

Enhancing communities

Enhancing communities

During the project the team has engaged with local schools to bring students to site so they can learn about construction activity. This included arranging some secondary school work experience placements.

The project also took part in the construction industry’s 2017 Open Doors week, in which visitors are invited to see how the site operates.

Improving the environment

Improving the environment

Through reviewing the method of floor installation we were able to reduce noise and improve sustainability from the original plan.

Originally we had planned to ‘power float’ the concrete floors, a process that can be lengthy, noisy, and is often undertaken out of hours. Instead we changed the solution, opting for 'self-levelling vinyl' and completely eradicating the need for power-floating.


Challenges

The project is located at the heart of a busy university campus, surrounded on all sides. To address this a dedicated delivery team operated a ‘pit-lane’ style delivery system, where just-in-time deliveries were brought to site via a fully manned access road. Tower cranes enabled immediate receipt of deliveries onto the extremely tight site.