TOTAL COST
£22M
COMPLETED
2016
DURATION
1Y5M
RESPONSIBLE BUSINESS
People
Planet
Profit

Project description

Bourne out of the need for a modern library and community arts facility, The Curve is Slough Borough Council’s flagship scheme that seeks to transform the town centre.

This unique building features a library, community learning rooms, registrar services, a café, a 280-seater performance space and a garden area.

At 90m long and 15m high, The Curve creates a welcoming pedestrian link between William Street, through to Mackenzie Square, and creates two new urban squares at each end of the building, enriching the pedestrian route with places to pause and enjoy the building in its space.

Responsible business

People

People

During the build the team focussed on bridging skill gaps in the industry. Working with our supply chain partners, we created work placements for 16-19 year olds, a Welding and Fabrication Apprenticeship, and created a full time position for an undergraduate Quantity Surveyor.

The project also hosted 64 visitors on Open Doors weekend, showing them the site and presentations about the project.
Planet

Planet

Use of raised access flooring and floor voids help provide a constant and energy efficient flow of air throughout the building.
Profit

Profit

The majority of the subcontractor workforce live locally, with 34 per cent employed living within 25 miles of the project.

Challenges

The project’s proximity to a major highway and a Grade II listed church proved to be one of its biggest challenges. Deliveries had to be carefully coordinated, with Just In Time conditions applied, and a carefully managed delivery gate. In addition, the unusual external design meant that the only access was underneath the building itself!

The open plan nature and layout of the building also means that there are voids between the ground and second floor in which noise can travel. To mitigate this, careful acoustic modelling was required and the floors were highly acoustically engineered throughout.

Testimonials

“I am proud to be able to be there at the opening of this fantastic facility. For years the centre of Slough has suffered from a lack of cultural activities and the old library has suffered as well form a lack of technology. Now we have a new site bring so much more than just a library or theatres, but a range of activities for all communities and all ages.”

Cllr Joginder Bal
Commissioner for Environment and Leisure, Slough Borough Council

 

“Working on The Curve has helped me develop my confidence within the industry. It has enabled me to improve my construction knowledge and my ability to apply that knowledge to a variety of different challenges”

Jack Winter
Undergraduate Quantity Surveyor, Morgan Sindall