News

New eco-friendly school takes shape

New eco-friendly school takes shape

Pupils who helped design their own eco-friendly school added the finishing touches to the first stage of its construction recently.

The youngsters from Park Primary School in Wallasey, Wirral, joined staff from construction company Morgan Sindall and Wirral

Council’s in-house design team, for a bolt-tightening ceremony at the site in Love Lane.

The occasion marked the completion of the steel work phase of the £4.3 million pioneering project, which will see the pupils’ school life transformed with the introduction of outdoor learning spaces.

The schoolchildren have been heavily involved in the design process and even helped interview and select Liverpool-based construction company Morgan Sindall to deliver the project.

“The pupils had a say in whether we were chosen for the job in the first place and since then continue to be heavily involved in what we are doing,” says Ryan Jones, Morgan Sindall site manager. “We are constantly looking at ways to engage the children in the project.

“We have a fantastic team who will continue to deliver a high-quality learning environment which meets the needs of a modern school.”

The two-storey building has been designed by the Council’s in-house design team from its Technical Services department.

The new school will feature a biomass boiler to heat it, rainwater harvesting used to flush lavatories and a pond with a landscaped boardwalk area. There will be outdoor learning areas outside each classroom and views over nearby Oxton Park.

It will accommodate pupils attending Park Primary School which is temporarily housed in Alderley Road and follows the closure of Poulton Primary School.

“We wanted to create a world-class learning environment for every child with innovative and flexible indoor and outdoor spaces which will complement our creative curriculum,” says Hilary Ryan, headteacher of Park Primary School.

Wirral’s Cabinet Member for Children’s Services and Lifelong Learning Councillor Sheila Clarke, comments: “The Council’s in-house design team has clearly risen to the challenge of designing a brand-new 21 century school which incorporates our aims for sustainability. 

“The design of the school allows it to sit in its own landscape on the edge of the public park and take full advantage of the views for both indoor and outdoor learning.  The building itself provides modern, flexible spaces for the school to be able to maximise the learning opportunities for the pupils over time.”

The scheme is funded from the Government’s National Capital Programme supported by local additional funding.