TOTAL COST
£4.1M
COMPLETED
2014
DURATION
1Y7M
RESPONSIBLE BUSINESS
People
Planet

Project description

Under the partnering framework with NHS Great Yarmouth and Waveney, Morgan Sindall was selected to design and build a new healthy living centre to support the residents of Southwold and Reydon.

The facility acts as a one-stop-shop for healthcare, housing several services including a GP and dentist, pharmacy, psychiatry and adult social care services. It is based around a central courtyard atrium planted with foliage, providing relaxing views for centre users.

The centre will also act as a teaching base for GPs and provide space for outpatient and community-based clinical services.

The concrete columns and soffit was a major feature of the build, remaining exposed to the public areas at completion. Careful attention to detail when placing the ply and rebar was critical in obtaining an excellent finish of the first floor slab.

The design also includes a beautiful winding staircase, encased in a fishscale-clad turret providing the centrepiece to the landscaped courtyard. Every element of this build has had fine attention to detail, from material selection to be sympathetic to the houses opposite, to stunning architectural statements to provide a ‘wow’ factor for visitors.

Responsible business

People

People

The project was located at the heart of a busy residential estate and next to a live pharmacy. With this in mind, the team ensured that fully-lit hoarding was erected round the site with public pathways to navigate around the outside.

Viewing points were provided and regular ‘Dear Neighbour’ newsletters posted to all residents and stakeholders keeping them up to date with everything on site, helping to positively manage expectations.

Planet

Planet

Water and energy use and carbon emissions were monitored onsite, whilst a waste champion ensured that our ‘reduce, reuse and recycle’ strategy was enforced through our site waste management plan. The building features solar panels, as well as ‘passivent’ natural ventilation technology and infrared sensor lighting systems.

Challenges

The circular shape of the stair tower provided a technical challenge, with a variety of modern and traditional methods used to ensure the cone was always round and even.

The concrete soffit also proved to be technically demanding, with the exposed concrete finish requiring input from various parties to ensure the desired outcome. There were numerous items to consider including the spacers used to support the reinforcing steel, the setting out of the ply boards that formed the shuttering, the type of face of the ply to give the appropriate finish, the level of cleanliness and inspections prior to pouring the concrete, and the ability to supply an even and uninterrupted concrete flow throughout the entire pour.

Testimonials

“I would like to take this opportunity to commend Morgan Sindall on the manner in which they fulfilled the construction of the Reydon Healthy Living Centre. Our Reydon branch was in very close proximity to the build and considering the potential effect on my business, there was little or no impact. I would like to pass on my personal thanks to the site staff, who went out of their way to keep me informed of what was going on. From what I have seen the quality of the build has been top class, and we are looking forward to relocating into the space.”

Brian Jolly, Director
Howells and Jolly Pharmacy