TOTAL COST
£3.3M
COMPLETED
2013
DURATION
1Y3M
RESPONSIBLE BUSINESS
People
Planet
Profit

Project description

A home-from-home for residents
This project encompassed the construction of a new 62-bed care home on the site of a previous facility. The design and build contract included initial partial construction of a two-storey, traditionally-built structure on concrete foundations with a pitched tile roof. Residents were moved into this first part of the new building, allowing the old care home to be demolished, before construction of the final three wings of the new care home.

The team also delivered a new car park and associated external landscaping works. Designed with care home standards in mind, the building features a high level of attention to detail on internal finishes, and large glazing in every room to maximise light.

Responsible business

People

People

Engaging the staff and residents
Working in such close proximity to the staff and residents meant that we were able to build a close and fruitful relationship.

At Christmas time, project manager Tom Wilson and site manager Brad Smith dressed as Father Christmas and handed out gift hampers to the staff and residents.

A learning experience for the local school
The project team took the opportunity to engage with the nearby Clackclose Primary School, offering pupils and staff the chance to learn about the project.

Project Manager Tom Wilson, SHE Advisor Mark Cooper and Design Manager Jamie Young hosted a talk and interactive session, with all the pupils being able to watch the demolition as it happened!

Planet

Planet

Site water and energy use and carbon emissions were monitored, whilst a waste champion ensured our ‘reduce, reuse and recycle’ strategy was enforced through a site waste management plan.

The building featured one of the lightest ‘green roofs’ on the market. Forest Stewartship Council (FSC) timber, and a ‘B’ energy performance rating.

Profit

Profit

The project plan developed to incorporate a staggered build, allowing part of phase two’s construction to take place at the same time as phase one and the demolition of the old care home. This helped to save time and money and bring the contract in four weeks ahead of programme.

Challenges

To meet the customer’s tight budget we sought alternative products and methods of building. Through close work with our Mechanical & Electrical supply chain, the need to access roof voids was designed out, as was the need for large service access doors. In addition the new building featured a mixture of different roofs – warm, cold and green – and interfaces between these.

The discovery of asbestos in the existing building was quickly dealt with professionally, causing minimal effect to the customer and programme.

Through the entirety of the works, the existing facility required constant access for Emergency Services.

Testimonials

“You have been marvellous! You’ve worked well as a team with us and worked really hard to deliver a top class care home. I really want to thank you from all of us. You were brilliant!”

Daya Thayan, CEO
Kingsley Healthcare

 

"As the project progressed, I am very pleased to say the team exceeded expectations. Their attention to detail, coupled with a sensitive understanding of our patients' needs, whilst working around the live operational care home, has been exemplary. I would recommend Morgan Sindall on any similar project.”

Helen Forsyth, Manager
Downham Grange Care Home, Kingsley Healthcare